niedziela, 18 stycznia 2015

Warzywne sajgonki z ostrym sosem

 Sajgonki z surowymi warzywami w środku do domu przywiozła Marta, która poznała je na urodzinowej imprezie koleżanki. To tak naprawdę nic trudnego - papier ryżowy i wybrane warzywa. Ponieważ prowadzimy dość nudne życie nie podajemy ich na imprezach, bo zwyczajnie ich nie organizujemy, ale gdybyśmy to robili, byłyby obowiązkowym ich elementem. Tymczasem pojawiają się od czasu do czasu na kolację, robione np. przy okazji obiadu. 
Wielkim plusem tego przepisu jest ostry sos, który cudownie współgra ze słodkawymi warzywami i papierem ryżowym.  Jemy oczywiście palcami, obficie się przy okazji brudząc. 



Sajgonki: 
6 posiekanych dymek
1 żółta papryka (lub w innym kolorze, wedle fantazji)
1 marchew
1/2 szklanki poszatkowanych liści kapusty pekińskiej
2 łyżki posiekanego imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 garście kiełków soi
2 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego light
2 łyżki oleju sezamowego
24 arkusze papieru ryżowego
4-6 długich źdźbeł szczypiorku

Sos Nouc Cham:
1/2 małego ogórka, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w plastry
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 papryczka chili
2 łyżki sosu sojowego (lub wegetariański sos rybny)
sok z limonki
1 łyżka prażonych orzeszków archidowych, grubo posiekanych

Delikatnie zmieniony przepis pochodzi z "Kuchni wegetariańskiej" Nicoli Graimes.

W duże misce zmieszać wszystkie warzywa, w drugiej sosy i olej. Dolać sosy do warzyw, wymieszać.

Papier ryżowy namaczać około 10 sekund, rozłożyć, wypełnić masą warzywną (niecała łyżka na środku), zawijać sajgonki. Dobrze jest zwinąć najpierw papier od dołu, a dopiero potem z boku.

Składniki sosu wymieszać w miseczce. Sajgonkę można przewiązać źdźbłem szczypiorku. Odstawić na jakiś czas, by papier ryżowy stężał. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz